اردک

 

اردک، پرنده ای زیبا و با نمک است که در نزدیک آب و در شالیزارها به وفور دیده می شود. اردک، حیوان کم توقعی است و در برابر انواع بیماری ها مقاومت می کند. به همین دلیل است که پرورش اردک ، کاری کم ریسک و پر سود است. در مقایسه با دیگر حیوانات اهلی، سرعت رشد اردک بالا است. گوشت اردک گرم بوده و ارزش تغذیه ای آن بالا است. گوشت اردک می تواند جایگزین خوبی برای گوشت مرغ باشد؛ زیرا اردک مانند مرغ واکسینه نمی شود و هیچ گونه هورمون یا مواد مضری در گوشت اردک وجود ندارد.

تاریخچه پرورش اردک

پرورش اردک ابتدا در شهرهای شمالی ایران شروع شد. شالی کارها بعد از اتمام برداشت برنج اردک ها را داخل شالیزار رها می کنند. اردک ها آفات زمین را می خورند و با حرکت خود داخل شالیزار، نوعی شخم کشی انجام می دهند. بعد از اینکه اردک به اندازه کافی بزرگ شد، آن را می کشند و از گوشت آن برای پختن غذا استفاده می کنند. شاید شما هم تا به حال خورشت فسنجان تهیه شده با گوشت اردک خورده باشید؛ در این صورت می دانید که این غذا چه طعم خوبی دارد و گوشت اردک تا چه اندازه در خوشمزه تر کردن فسنجان تاثیرگذار است.

هم اکنون پرورش اردک، تنها به شهرهای شمالی ایران محدود نمی شود. مزرعه پرورش اردک این روزها در بیشتر مناطق ایران وجود دارد. برای پرورش اردک، باید ابتدا یک مکان مسقف در نظر بگیرید و مقداری پول برای خرید تجهیزات لازم کنار بگذارید. به علت پرطرفدار شدن گوشت اردک و تقاضای بیشتر بازار، در تمام طول سال می توانید به پرورش اردک و فروش آنها بپردازید.

 

پرورش اردک در خانه

بسیاری از اهالی روستا و شهرهای کوچک، جوجه اردک ها را از بازار خریداری می کنند و شروع به مراقبت از آنها می کنند. از آنجایی که روستاییان به آب راه ها و مزارع بیشتر دسترسی دارند، می توانند محیطی مناسب برای پرورش اردک فراهم کنند. بعد از اینکه اردک ها بزرگ و گوشتی شدند، آنها را به بازار می برند و به قیمتی معادل دو برابر قیمت خرید می فروشند و با این کار سود خوبی به دست می آورند.

شما هم می توانید در خانه خود به پرورش اردک بپردازید. از بازار، حدود ۲۰ تا ۳۰ جوجه اردک سالم بخرید، اتاقی از خانه خود را به این کار اختصاص دهید و اردک ها را داخل آن اتاق بیندازید .می توانید زیر زمین خانه خود را به پرورش اردک ها اختصاص دهید. نکته ای که باید رعایت کنید این است که در اتاق مخصوص اردک ها، تهویه مناسبی در نظر بگیرید تا بوی اردک ها از محیط خارج شود. هم چنین به طور منظم اتاق اردک ها را تمیز کنید تا آلودگی ها و بیماری ها به اردک ها آسیبی نرسانند.

در فصول سرد سال، در محیطی که اردک ها در آن قرار دارند، از سیستم گرمایش برای گرم نگه داشتن محیط استفاده کنید. غذای اردک ها برنج، سبوس برنج، پودر ذرت، پودر گندم، سویا، کرم ها، حشرات و… هستند. برای اطمینان از سالم ماندن اردک ها، گاهی اوقات به آنها، ویتامین ها و مکمل های غذایی مخصوص اردک بدهید.

پرورش صنعتی اردک

پرورش صنعتی اردک در مقایسه با پرورش خانگی آن نیاز به تجهیزات بیشتری داشته و در نتیجه سود بیشتری حاصل می شودبرای پرورش صنعتی اردک ها، یکی از ۳ روش زیر پیشنهاد می گردد:

پرورش اردک در فضای باز

در این روش، جوجه اردک‌ها را تا ۲ هفتگی آنها، داخل سالن پرورش می دهند و سپس اردک ها را به شالیزار یا آب بندها منتقل می کنند. در این روش اردک ها به صورت آزاد پرورش داده می شوند. کشاورزان و مزرعه داران می توانند از این روش برای پرورش اردک استفاده کنند. برای پرورش اردک در فضای باز، باید برای هر اردک یک متر مربع از مرتع یا استخر را اختصاص داد. متخصصین دام و طیور توصیه می کنند که اردک ها تا ۱ ماهگی، در جای خشک و دور از آفتاب و رطوبت نگهداری شوند تا در این مدت بدنشان از پرهای اصلی پوشانده شود و سپس به شالیزار یا آب راه منتقل شوند.

پرورش اردک در فضای نیمه باز

در این روش باید هم سالن و هم استخر داشته باشید. برای پرورش اردک در فضای باز، ابتدا آنها را در سالنی نگهداری می کنند. این سالن به قسمتهای تقسیم بندی می شود و جلوی هر قسمت، گردش گاهی وجود دارد. منظور از گردش گاه، استخرهایی است که اردک ها در آن به شنا و گردش می پردازند. این روش از دیگر روش های پرورش اردک رایج تر است.

پرورش اردک در فضای بسته

مناطق خشک و سرد برای پرورش اردک، از این روش باید استفاده کنند. برای پرورش اردک ، قفس، نرده یا بستری پوشالی فراهم می شود و جوجه اردک ها داخل آن محفظه نگهداری می شوند. اردک های نگهداری شده در قفس آزادی عمل ندارند و این موضوع ناراحت کننده ای است.

سالن پرورش اردک

برای پرورش اردک، باید با شرایط و ویژگی های سالن مناسب برای پرورش اردک آشنا باشید. اردک ها، علاقه زیادی به آب دارند و در صورت دسترسی به آب بهتر رشد می کنند. اگر در کنار سالن سقف دار، استخری داشته باشید که اردک ها را داخل آن بیندازید، رشد و شادابی اردک ها را افزایش خواهید داد. یکی از مهم ترین نکات در مراقبت از اردک، دمای سالن پرورش اردک است که باید بین ۲۸ تا ۳۲  درجه سانتی گراد باشد. نکته مهم دیگر، عایق سازی کف سالن با پوشال و خرده چوب است تا گرمای محیط حفظ شود. تهویه هوای سالن پرورش اردک بسیار مهم است؛ زیرا اردک از دیگر پرندگان بوی بیشتری دارد و فن‌های تهویه هوا برای سالن نگهداری اردک باید قوی‌تر از سالن‌های دیگر باشد.

پرورش اردک در شالیزار

بسیاری از صاحبان مزارع برنج، به این فکر می افتند که در شالیزار خود به پرورش اردک بپردازند. اردک ها، پرنده ساقه خوار و دیگر آفات مزارع برنج مانند کرم سبز برگ خوار برنج را شکار می کنند و با این کار سهم به سزایی در کاهش مصرف کود شیمیایی دارند. غذای اصلی اردک های شالیزار، سبوس برنج و علف های هرز مزرعه است. زمانی که برنج ها داخل شالیزار کاشته می شوند یا در زمان برداشت برنج از زمین، باید اردک ها به فضای دیگری مانند انبار یا حیاطی بزرگ منتقل شوند و بعد از اتمام کار برداشت برنج، دوباره به شالیزار برگردند.

در فاصله بین برداشت برنج و کاشت دوباره آن می توان از آب شالیزار و فضای سبز اطراف آن برای پرورش و تکثیر اردک ها استفاده کرد. پرورش دهنده اردک، می تواند اردک ها را برای مصارف غذایی بفروشد و از این راه هم کسب درآمد کند.

 

پرورش اردک اسرائیلی

اردک اسرائیلی که به اردک مسکویی یا اردک روسی نیز معروف است، از دیگر انواع اردک ها جثه بزرگتری دارد. تنوع رنگی اردک های اسرائیلی زیاد است و بسیار زیبا هستند. این اردک ها به شنا کردن علاقه ای ندارند و بیشتر اوقات در خشکی به سر می برند. اردک های اسرائیلی در سال، سه دوره اقدام به تولید مثل و تخم گذاری می کنند. طول مدت جوجه کشی مصنوعی اردک با دستگاه جوجه کشی ۲۸ روز است؛ اما در اردک اسرائیلی این فرآیند حدود ۳۵ روز زمان می‌برد. در بالای منقار اردک اسرائیلی، زائده‌ای قرمز رنگ وجود دارد و با این مشخصه، به راحتی قابل تشخیص است.

 

پرورش اردک گوشتی

تولید جهانی گوشت اردک در سال ۲۰۱۲ تقریبا به ۴٫۳ میلیون تن رسید. پرورش اردک های گوشتی به منظور فروش و عرضه آنها به بازار گوشت و مرغ انجام می شود. ارزش غذایی بالا، رطوبت و چربی گوشت اردک باعث پرطرفدار شدن اردک های گوشتی شده است. اردک گوشتی را می توان با آب یا بدون آب پرورش داد. اردک های گوشتی از نژاد سفید پکینی، نژاد روسی یا اسرائیلی و نژاد ایلسبوری هستند. بهترین وزن برای اردک های گوشتی در ۲ ماهگی، ۳ کیلوگرم است که با تغذیه مناسب و اضافه کردن مکمل ها، رساندن اردک ها به این وزن امکان پذیر می شود.

 

طرح توجیهی پرورش اردک

طرح توجیهی چیست؟ تمام کسب‌وکارهای تازه باید پیش از آغاز تولید یا ورود به بازار، طرح توجیهی تهیه کنند. طرح توجیهی برای بررسی تحقق پذیر بودن یا تحقق ناپذیر بودن یک ایده نوشته می شود. تهیه یک طرح توجیهی در کار آفرینی و راه اندازی کسب و‌ کار های جدید موجب صرفه جویی در زمان و سرمایه می شود. برای نوشتن طرح توجیهی، باید شرایط اقتصادی، قوانین موجود، برنامه عملیاتی، زمان بندی کارها و قابلیت عرضه محصول به بازار در نظر گرفته شود. طرح توجیهی با توجه به موارد گفته شده، منطقی ترین راه دستیابی به هدف را به افراد نشان می دهد.

طرح توجیهی پرورش اردک یعنی اینکه شما مشخص کنید که ایده شما چیست؟ بازار متقاضی محصول شما چه بازاری است؟ برای اجرایی کردن ایده پرورش اردک چه برنامه ای دارید؟ مکانی که برای پرورش اردک باید داشته باشید، چه مکانی است؟ می خواهید محصول شما تخم اردک باشد یا اردک زینتی یا اردک گوشتی؟ هزینه ها و سود پرورش و جوجه کشی اردک در ایران چیست؟ و در نهایت بپرسید که آیا این طرح توجیه پذیر است یا خیر؟

نوشتن طرح توجیهی با مطالعه، بررسی و تحلیل بازار باید همراه باشد. وقتی به این سوالات پاسخ دادید، شما تمام جوانب کار پرورش اردک را سنجیده اید و میتوانید با خیال راحت تر وارد کار پرورش اردک شوید.

پرورش اردک و جوجه کشی آن در مناطق گرمسیری

در اقلیم های گرم و مدیترانه ای ، اردک ها اغلب بر روی بستر نرده ای پرورش می‌یابند. زیرا تهویه از طریق بستر در دفع حرارت محسوس سودمند است. برخی مصالح مانند شبکه های سیمی با روکش پلاستیکی، پلاستیک فشرده، بستر فلزی مشبک، بستر نرده ای چوبی یا ساخته شده از گیاه بامبو به عنوان مواد بستر استفاده شده اند اما باید به دقت ساخته و نصب شوند زیرا تراشه ها و لبه های تیز باعث خراشیدگی پا شده و بلافاصله عفونی شده و باعث التهاب مفاصل و سپتی سمی می گردد. در هنگام استفاده از بامبو به خصوص در زمان اتصال آن ها به یک دیگر جهت استحکام، تراشه های آن باعث جراحت و به تدریج مرگ پرنده می‌شود.

وضعیت فاضلاب در بستر نرده ای

جهت جلوگیری از تجمع فاضلاب در زیر نرده ها تعبیه زهکش ها ضروری است و چاه فاضلاب مناسب جهت ورودی مجاری زهکش ها و سیستم فاضلاب نیز باید فراهم گردد. در قسمت بستر نرده ای، کف پوش های ورودی فاضلاب و مجاری زهکش ها جهت جلوگیری از فعالیت بی هوازی باکتری ها در فاضلاب و ایجاد بوی نا مطبوع مرتبا شسته و تمیز شوند. استفاده از سیستم های هدایت کننده فاضلاب به سمت مجاری جمع کننده آن توصیه می شود.

پرورش اردک در اقلیم های گرمسیری در گذشته

در گذشته، در جایگاه های پرورش نیمه متراکم گله مادر و جوجه اردک به محوطه ماسه ای و پوشیده از کاه و کلش دسترسی داشتند اما با افزایش نگرانی‌ها درباره سلامت و بهداشت در زمان جوجه کشی اردک  به تدریج باعث ساخته شدن محوطه بتونی گردید که این نوع بستر نیز جهت ممانعت از کثیف شدن پرهای پرندگان، نیازمند شست و شوی مداوم است. جلوگیری از آلوده شدن اردک های اهلی به بیماری توسط پرندگان وحشی به خصوص پرندگان آبزی مهاجر ضروری است به همین منظور میتوان از توری های پلاستیکی یا توری های مشبک با چشمه های ریز جهت محصور کردن پرندگان بهره جست.

تاثیر سایه در پرورش اردک

در اقلیم های گرم، سایه بودن مداوم محوطه بتونی از جذب نور خورشید جلوگیری کرده و امکان استراحت پرندگان بر سطح خنک و سرد و به دور از نور خورشید را فراهم می‌کند. در اقلیم های مدیترانه ای و معتدل آلونک های متحرک در طول تابستان برای پرندگان سایه ایجاد کرده و در فصول سرد سال نیز از تابش و حرارت خورشید استفاده می کنند.

علاقه ی اردک ها به شنا کردن

اردک های مادر و جوجه اردک ها جهت شنا کردن به آب خارج محوطه دسترسی دارند. اردک ها از شنا کردن لذت برده و در دفع حرارت آن ها موثر است زیرا افزایش جریان خون به پاها، بالها و نوک و متعاقبا دفع حرارت محسوس برای پرندگان خوشایند است. علی رغم این، دفع حرارت به این شیوه تحت تاثیر دمای آب قرار می گیرد. مجاری آب با عرض ۵۰ تا ۱۰۰ سانتیمتر و حداکثر عمق ۱۵ سانتیمتر جهت کاهش فاضلاب تولید شده به منظور جلوگیری از افزایش دمای آب در سایه قرار گیرند.

فراهم کردن آب جاری حتی با سرعت ناچیز، می تواند دمای آب را تا ۱۰ درجه سانتی‌گراد کاهش دهد که با افزایش نگرانی ها درباره آلودگی و قوانین آمریکای شمالی و اتحادیه اروپا، فاضلاب باید در زمین های کشاورزی منتشر شده و یا از ورود آب زائد به نهر و رودخانه ها و سیستم های فاضلاب جلوگیری شود. فراهم کردن محوطه بیرون با اسپری کنترل شده آب به صورت الکتریکی در دو متری بالای سر جوجه، بدون تولید فاضلاب به طور قابل توجهی باعث کاهش دما می گردد. مرطوب کردن بستر محوطه بیرون در تبادل گرمایی موثر بوده و در ساعات گرم روز با ایجاد بستر خنک جهت استراحت و رفتار اجتماعی آن ها سودمند است.

تعیین جنسیت اردک

تعیین جنسیت اردک با استفاده از وارونه کردن جوجه پرنده و کنار زدن دهانه کلواک نسبت به تعیین جنسیت آن اقدام نمود بدین صورت که باید ابتدای دهانه کلواک را قدری فشار داد تا در صورت وجود مدفوع خارج شوند ، سپس با کنار زدن دهانه و مشاهده اندام جنسی که معمولا سه میلی متر است به نر بودن اردک پی برد و اگر نداشت اردک ماده هست.

نژادهای متعددی از اردک اهلی در جهان وجود دارد که این نژادها به گروه‌های گوشتی، تخمگذار، دو منظوره و تزیینی تقسیم می‌شوند و در این جا به معرفی این نژادها می‌پردازیم:

  • نژاد اردک سفید یا پکین (Peckin)
  • ۲نژاد روئن Rouen
  • ۳نژاد ایلسبوری Aylesbury
  • ۴نژاد آنکونا Ancona
  • ۵نژاد خالدار استرالیایی Australian Spotted
  • ۶نژاد هند شرقی Balck East Indies
  • ۷زرد Buff Orpington
  • ۸نژاد کال Call
  • ۹نژاد کمپل Campbell

 

جفت گیری و تخم گذاری اردک

اردک ها از زمستان شریک خود را انتخاب می کنند و در طول سال بعد فقط با این شریک زندگی می کنند. در زمان انتخاب همسر جنس نر با انجام حرکات نمایشی و تکان دادن بال و پرهای خود توجه اردک های ماده را به خود جلب می کنند.

اردک ها در هر دوره تخم گذاری بین ۵ تا ۱۲ عدد تخم می گذارند. تعداد تخم هایی که این پرنده می گذارد به نور مستقیمی که به آن تابیده می شود بستگی دارد به همین دلیل برخی پرورش دهندگان نور مصنوعی را به مدت ۱۷ ساعت به پرنده ها می تابانند.

 

جوجه کشی از تخم های نطفه دار اردک

اردک های ماده معمولا به تعداد کم و در حدود ۱۰ تا ۱۵ تخم را می توانند به جوجه تبدیل کنند. این مقدار برای افرادی که می خواهند به تعداد انبوه این پرنده را پرورش دهند به هیچ وجه مناسب نیست. برای این کار می توانید از دستگاه های جوجه کشی استفاده کنید.

دستگاه های جوجه کشی به صورت های حرفه ای و اتوماتیک تولید می شوند. در صورت استفاده از دستگاه های حرفه ای لازم است که دما و رطوبت مناسب برای جوجه کشی اردک را به صورت دستی برای دستگاه تعریف کنید. دمای مناسب برای جوجه کشی ۳۷٫۵ درجه سانتی گراد و رطوبت ۵۵ درصد است. همچنین تخم ها باید حداقل ۴ بار در روز چرخانده شوند که ماشین های جوجه درآوری این کار را به صورت اتوماتیک انجام می دهند.

هنگام استفاده از دستگاه های جوجه درآوری اتوماتیک کافی است با استفاده از سیستم انتخاب پرنده اردک را انتخاب کنید. دستگاه به صورت کاملا خودکار شرایط مناسب برای جوجه کشی این پرنده را فراهم می کند.

علاوه بر این شما نهایتاً به صورت طبیعی میتوانید از ۴۰ تخم فقط ۶ الی ۱۰ عدد از تخم های نطفه دار را به صورت جوجه کشی طبیعی تبدیل به جوجه نمایید. برای اینکه شما بتوانید از تمامی تخم های نطفه دار خود جوجه کشی نمایید باید از یک دستگاه جوجه کشی با کیفیت و راندمان بسیار بالا استفاده کنید. از مهمترین مواردی که در انتخاب یک دستگاه جوجه کشی مناسب باید به آن توجه کرد امکان سنجش دما و رطوبت به نحو احسن و البته تعادل دمایی و رطوبتی می باشد که مهمترین نقش را در جوجه کشی از اردک ایفا می نماید پس شما باید دستگاه جوجه کشی را برای جوجه کشی از اردکهای خود انتخاب نمایید که اولاً از سنسور دقیق و بروزی بهره برده باشد ثانیاً عایق بندی دستگاه به دقت اعمال شده باشد.
نکته: ترجیحاً از دستگاه های جوجه کشی فلزی استفاه ننمایید چراکه اردک نیاز به رطوبت بسیار بالایی دارد و در صورتی که شما از دستگاه جوجه کشی فلزی برای جوجه آوری از اردک استفاده نمایید یک ریسک جدی به شمار می رود چراکه ماشین های جوجه گیری فلزی در صورت قرار گیری در معرض رطوبت آثار زنگ زدگی از خود نشان می دهند و این مورد برای جوجه کشی بسیار مضر است.

 

دستگاه جوجه کشی مخصوص اردک

اگر قصد جوجه کشی و پرورش اردک را دارید برای راندمان بهتر باید از دستگاه جوجه کشی حرفه ای مانند ایزی باتور ۶ استفاده نمایید که نسبت به دستگاه های جوجه کشی خارجی قیمت بسیار پایینی دارد و کیفیت ساخت و دقت بالاتری برخوردار است این دستگاه جوجه کشی حرفه ای به دلیل ساخت داخل بودن قیمت کمتری دارد وراندمان جوجه کشی از پرندگانی که نیاز به دقت فراوان دارد تا ۹۶% به ثبت رسانده است برای خرید دستگاه جوجه کشی خارجی و همچنین دستگاه های جوجه کشی اسکندری میتوانید به فروشگاه آنلاین اسکندری مراجعه نمایید

شرایط مورد نیاز برای جوجه کشی از اردک در دوران ستر

میزان دما برای جوجه کشی از اردک در دوران ستر : ۳۷٫۵درجه سانتی گراد
میزان رطوبت برای جوجه کشی از اردک در دوران ستر : ۸۰ درصد
چرخش تخم نطفه دار در دوران ستر : دارد

 

شرایط مورد نیاز برای جوجه کشی از اردک در دوران هچر

میزان دما برای جوجه کشی از اردک در دوران هچر : ۳۱ درجه سانتی گراد
میزان رطوبت برای جوجه کشی از اردک در دوران هچر :۸۵ درصد
چرخش تخم نطفه دار در دوران هچر: ندارد

 

مدت زمان مورد نیاز برای جوجه کشی اردک

مدت زمان مورد نیاز برای جوجه کشی از پرنده اردک : ۲۸ روز
مدت زمان ستر در جوجه کشی از تخم نطفه دار اردک : ۲۵ روز
مدت زمان هچر در جوجه کشی از تخم نطفه دار اردک : ۳ روز

 

آموزش نحوه تشخیص جنسیت جوجه اردک یکروزه

تشخیص جنسیت جوجه اردک ها را می توان به دو روش ارزیابی کلوآک و ارزیابی نای انجام داد. تشخیص جنسیت اردک با روش های ذکر شده بسیار آسان بوده و توسط افراد مبتدی نیز به آسانی قابل بررسی است. در ادامه این دو روش را توضیح می دهیم.
در این روش باید جوجه اردک ها را به صورت سروته با دست چپ بگیرید به طوری که دو انگشت شست و اشاره دست راست در میان پاهای جوجه اردک قرار بگیرد. سپس کلوآک را با انگشت شست و اشاره فشار دهید تا مدفوع از داخل آن خارج شود. اکنون انگشت اشاره را داخل کلوآک کنید و آن را بچرخانید اگر در داخل کلوآک زائیده ای به اندازه ۳-۲ میلی متر در آن وجود داشته باشد ، جوجه از جنس نر است. این زائیده اندام تناسلی جوجه اردک های نر است که جوجه اردک های ماده فاقد آن می باشند.

روش تشخیص جنسیت اردک به روش کلوآک

جوجه اردک های نر دارای  گلو و سینه پهن تری نسبت به جوجه اردک های ماده هستند. همچنین در گلوی آن ها سه ، چهار میلی متر انحراف دیده می شود. این کار را با گرفتن گلوی جوجه ها با دست چپ و بررسی نای با دست راست می توانید انجام دهید. اما باید توجه کنید که این روش موقتی است و پس از گذشت چند روز نمی توان آن را انجام داد. 

جوجه اردک مانند دیگر جوجه های ماکیان زمانی که به دنیا می آیند قادر هستند از دان و آبی که در اختیارشان هست استفاده کنند و شروع به خوردن و تغذیه کنند. با این تفاوت که جوجه اردک ها نسبت به بقیه جوجه ماکیان به غذا و فضای پرورش کمتر نیاز دارند و مقاومت بیشتری دارند و هر چه بیشتر رشد می کنند سازگاری و مقاومت این جوجه های زیبا بیشتر می شود.

زمان خارج شدن جوجه های اردک از تخم نطفه دار ۲۸ روز است. پس از خروج جوجه ها از دستگاه باید آن ها به مکانی که گرمای حدود ۳۵ درجه سانتی گراد دارد انتقال پیدا کنند. پس از گذشت چندین ساعت از انتقال، جوجه ها شروع به خوردن دان و آب می کنند.

جوجه اردک ها رشد سریعی دارند و اگر خوب نگهداری شوند در مدت ۵۰ تا ۶۰ روز آماده به کشتار هستند و وزنی حدود ۱۸۰۰ تا ۲۳۰۰ گرم خواهند داشت.

اکثر افراد تصور می کنند که بیشتر جوجه اردک ها در شمال کشور تولید می شوند ولی جالب است بدانید که بیشترین تولید جوجه اردک در منطقه ورامین انجام می شود.

بعضی افراد جوجه یکروزه اردک را خریداری کرده و حدود ۱۵ تا ۲۰ روز نگهداری می کنند و سپس به پرورش دهندگان شمال کشور میفروشند و در مزارع برنج و زمین های کشاورزی رها می شوند.

اردک هایی که به این روش نگهداری می شوند تا حدود زیادی از محیط اطراف تغذیه می کنند که البته پرورش اردک بدین صورت زمان پرورش و وزن گیری را طولانی می کند. این روش نگهداری مزایایی نیز دارد که می توان به پایین آمدن هزینه مربوط به تغذیه اشاره کرد که کار را مقرون به صرفه تر می کند. از بین رفتن آفات ( به خصوص کرم ساق خوار برنج ) و تقویت زمین های کشاورزی از دیگر مزایای نگهداری اردک در شالیزار است.

بعضی دیگر از پرورش دهندگان هم این پرنده ها را همراه با پرورش ماهی هایی مانند کپور و آمور انجام می دهند که پس مانده های غذایی و فضولات اردک ها غذای ماهی ها را تشکیل می دهند.

در ادامه به معرفی یکی از مزرعه های پرورش اردک در ورامین پرداخته ایم.

معرفی مزرعه اردک سبز

مزرعه اردک سبز اقدام به نگهداری گله مادری اردک نموده و به تولید تخم نطفه دار، جوجه یکروزه، یک هفته و دو هفته اردک مشغول است.

در این مزرعه گله مادری در فضاهای نیمه باز نگهداری می شوند و پرنده ها از نور و تهویه طبیعی استفاده می کنند. این امر باعث شده است جوجه های هچ شده از سلامتی و سر حالی خوبی برخوردار شوند. تخم های نطفه دار تولید شده در هفته دو بار جهت قرار دادن در دستگاه جوجه کشی صنعتی انتقال پیدا می کنند و جوجه یکروزه اردک در هفته ۲ بار تولید و آماده عرضه به بازار می شود.

افرادی که قصد پرورش و نگهداری جوجه یکروزه اردک دارند می توانند جوجه خود را از این مزرعه تهیه نمایند. مزرعه اردک سبز برای اشخاصی که در شهرهایی غیر از تهران هستند جوجه ها را در جعبه های مخصوص حمل و از طریق اتوبوس به راحتی ارسال می کند

 

نکات مهم در تربیت و نگهداری جوجه اردک ها و تهیه غذای آن ها

۱- در قدم اول و مهم ترین مساله مکان و فضایی است که شما جوجه ها را در آن شروع به نگهداری می کنید.  دمای فضای نگهداری جوجه اردک ها باید حدود ۳۵ تا ۳۶ درجه سانتی گراد باشد. یا دمای سالن را به ۲۸ تا ۳۰ درجه سانتی گراد برسانید و از مادر مصنوعی جهت بالا بردن دما استفاده کنید.

۲- کف سالن و زیر پای جوجه ها باید همیشه خشک باشد و اطراف آبخوری ها را که کمی خیس می شود با پوشال خشک تعویض شود.

۳- استفاده از دان مرغوب و مطمئن نکته مهم بعدی است. متاسفانه در شرایط حاضر که قیمت دان افزایش پیدا کرده است عده بیشتری به تولید دان بی کیفیت می پردازند. پیشنهاد می کنیم دان جوجه ها را از جاهای معتبر خریداری کنید و یا خودتان اقدام به تولید دان کنید.

۴- جوجه اردک ها باید همیشه دان و آب در اختیار داشته باشند تا بیشترین رشد را داشته باشند.

۵- از نور دائمی استفاده کنید ولی شدت نور زیاد نباشد.

آیا نگهداری جوجه اردک در آپارتمان امکان پذیر است؟

نگهداری طیور در آپارتمان تقریبا امکان پذیر نیست و معمولا نگهداری از پرنده های زینتی کوچک ( نگهداری طوطی، فنچ، مرغ عشق، قناری و…) در این مکان ها امکان پذیر است.

بیماری های جوجه اردک

جوجه اردک نسبت به بقیه ماکیان مقاومت بالایی دارد و اگر همانطور که گفته شد از دما، دان و آب سالم برخوردار باشند و زیر پای آن ها خشک باشد مریضی خاصی ندارند. ولی دادن واکسن نیوکاسل در هفته اول و ۱۵ روزگی و تکرار آن در ۱ ماهگی کمک به سالم بودن پرنده می کند.

در مناطق شمالی کشور چون رطوبت زیاد است و پرورش دهندگان به خشک بودن بستر کمتر توجه می کنند بیماری پاستورلوز یا همان وبای پرندگان بیشتر مشاهده می شود که به راحتی قابل پیشگیری است.

2 دیدگاه در “اردک

  • ۱۳۹۸/۰۹/۲۵ at ۰۱:۳۳
    Permalink

    بسیارعالی بود.

    پاسخ
    • ۱۳۹۸/۱۰/۰۸ at ۱۲:۵۷
      Permalink

      ممنون

      پاسخ

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *