برخی مشکلات تغذیه ای مزارع پرورش بلدرچین در ایران

  • در دسترس نبودن مواد اولیه خوراکی مخصوص بلدرچین
  • کیفیت پایین و یا متغیر مواد اولیه
  • عدم بالانس مناسب جیره بر اساس احتیاجات پرنده
  • استفاده از یک جیره یکسان در مراحل مختلف پرورش و تولید
  • عدم هماهنگی جیره با تغییرات قیمت مواد اولیه در بازار
  • نداشتن اطلاع دقیق از احتیاجات پرنده در شرایط پرورشی متفاوت

هر چند در ایران هنوز شرایط استاندارد و متعادل برای پرورش بلدرچین تعیین نشده است اما حداقل می توان براساس شرایط موجود و شرایط کلی پرورش جیره های مناسب از لحاظ تامین احتیاجات و قیمت مواد اولیه تهیه نمود.

نکته ای که در خیلی از مزارع مناطق مختلف مشاهده می شود این است که اکثر پرورش دهندگان از یک جیره یکسان در نقاط مختلف و در طول سال استفاده می کنند و همین عامل نشان دهنده عدم توجه به اصول اولیه تغذیه بلدرچین می باشد و همین عامل سبب عدم پرورش مناسب و عدم سود دهی اکثر مزارع پرورش بلدرچین شده است. به طوری که در برخی از موارد مشاهده می شود که مزارعی که نسبت به پرورش جوجه یا مولد اقدام می کنند به همراه تولیدات خود نیز فرمول غذایی را در اختیار پرورش دهندگان جدید قرار می دهند و حتی پرورش دهنده را ملزم به استفاده از جیره توصیه شده خودشان می کنند.

هم چنین گاهی اوقات نیز دامپزشکان مزارع نیز اقدام به توصیه جیره غذایی از مزرعه ای به مزرعه دیگر می نمایند که هیچ گونه تخصصی در این زمینه ندارند. شاید مهمترین دلیل این مشکلات عدم توجه به اصول جیره نویسی و از همه مهمتر اصول تغذیه بلدرچین باشد. به نظر می رسد این روش توصیه ای با آنچه که در پرورش مرغ به صورت صنعتی وجود دارد اشتباه گرفته شده است. چرا که در پرورش مرغ به دلیل خلوص ژنتیکی در سویه های تجاری پرورشی، برای هر سویه براساس تحقیقات و تجربیات زیادی که انجام شده است، کاتالوگ تهیه شده است و این کاتالوگ حاوی اطلاعات پرورش و احتیاجات پرنده می باشد نه جیره غذایی.

به عنوان مثال برای سویه گوشتی آرین در کاتالوگ آن احتیاجات پرنده به پروتئین، انرژی، ویتامین ها، املاح معدنی و غیره به صورت دقیق در سنین مختلف پرورش تعریف شده است و هم چنین احتیاجات دمایی، نور، رطوبت و غیره نیز ذکر شده است. اما در هیچ کاتالوگی جیره غذایی ذکر نشده است به این دلیل که در هر منطقه و هم چنین براساس قیمت ها جیره ها کاملاً متفاوت هستند.

هر مزرعه پرورش بلدرچین با توجه به مواد اولیه ای که در دسترس دارد می تواند چندین جیره اقتصادی برای سنین مختلف پرورش داشته باشد. انجام چنین کاری نیاز به تخصص آشنایی با اصول جیره نویسی دارد که معمولاً این کار توسط کارشناسان دامپروری مجرب انجام می شود که با اصول جیره نویسی و نرم افزار های مربوطه آشنا هستند. جیره نویسی به صورت دستی منسوخ شده است. چون کاری بسیار وقت گیر و در بیشتر موارد غیر دقیق است. ولی امروزه با نرم افزار های محاسباتی دقیق این کار به راحتی انجام می شود. هر چند اصول کار این نرم افزار ها براساس اصول ریاضی است ولی متخصصین تغذیه دام براساس این اصول ریاضی احتیاجات پرنده را تامین می کنند.

شما نیز می توانید با انتخاب یک مشاوره تغذیه ای مناسب و با تجربه علاوه بر بهبود وضعیت پرورش به طور محسوسی در هزینه های پرورشی صرفه جویی می کنید. هر چند داشتن مشاور تغذیه هزینه هایی برای مزرعه شما دارد ولی این هزینه در برابر سودی که در دراز مدت حاصل می شود بسیار ناچیز است.

امروزه تغذیه بلدرچین (به صورت پرورشی) بسیار کامل و مفید است. ولی برای تغذیه خانگی از دان جوجه (یا دانه پلیتی) که در بازار موجود و به صورت مخلوطی از دانه های مختلف است می توان استفاده کرد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *